Андрій Конеченков: Вітроенергетика може стати ключовим фактором для виробництва зеленого водню

Андрій Конеченков, голова правління української вітроенергетичної асоціації UWEA, який ще 5 років тому вперше в Україні був серед організаторів вітро-водневого форуму, наразі також вважає проєкти, що об’єднають відновлювальну енергетику і зелений водень дуже перспективними. Але починаючи їх втілення попередньо необхідно проаналізувати можливості та досягнення та  розробити конкретні плани на найближчий час, - підкреслив голова української вітроенергетичної асоціації під час міжнародної онлайн-конференції "Розвиток водневих технологій у світі. Нові можливості".
Андрій Конеченков, голова правління української вітроенергетичної асоціації UWEA

Оскільки вітроенергетика, за думкою доповідача, може стати ключовим фактором для виробництва зеленого водню, у виступі конференції були наведені цікаві факти щодо цієї сфери:

Наразі  потужність вітрової енергетики України без урахування тимчасово окупованого Криму - 1754,5 МВт.  На зважаючи на війну, у минулому році в Україні побудовані вітростанції загальною потужністю 81,6 МВт на територіях, де не велися активні бойові дії. На минулий рік будо заплановано плюс 1 ГВт - ці проєкти мали були бути втілені: підписані договори, частково завезене обладнання, але війна змінила плани, - розповів Андрій Конеченков. - За підрахунками фахівців, російська федерація нанесла пошкоджень економіці України на суму 137,8 млрд доларів. В тому числі - вітровій  і сонячній енергетиці на суму 50 млн євро. Ще  500 млн євро Україна втратила, оскільки роботу вітроелектростанцій було призупинено. 1317 МВт потужностей виробництва вітрової енергії зараз - на окупованих територіях, 7 турбін пошкоджені і 5 втрачені в результаті ракетних обстрілів. 75 відсотків вітроелектростанцій зупинені.

 

Однак нинішня ситуація не змінила віри в те, що саме вітрогенерація є важливою складовою відновлюваної енергетики в Україні, що прагне до енергетичної незалежності. На сьогодні  розроблений проєкт Національного плану з розвитку відновлювальних джерел енергії, який передбачає доведення рівня виробництва відновлювальної енергії у 2030 році до 27 відсотків. Для порівняння - у 2020 році виробляли такої енергії приблизно 9 відсотків. Цей план передбачає збільшення потужності з 3,7 ГВт до 5,4 ГВт у 2030 році.

Виступаючи у липні минулого року на конференції у Швейцарії з питань післявоєнного відновлення України, наш міністр енергетики наголосив, що нові потужності мають запрацювати на виробництво зеленого водню. І за рахунок таких потужностей до 2032 року обсяг відновлювальних джерел енергії має збільшитися на 30 ГВт. Андрій Конеченков вважає такі заяви досить оптимістичними, адже війна в Україні триває і треба час на відновлення електричних мереж, проведення відповідних досліджень тощо. І  вже потім треба буде швидко розвивати будівництво вітряних і сонячних електростанцій, які дадуть можливість виробляти зелений водень в Україні.

Без підтримки українського уряду швидкого зрушення у цій сфері не відбудеться – впевнений експерт. Він вбачає за необхідне на рівні держави визначити вітроенергетику одним з пріоритетних напрямків для інвестування в енергетичний сектор, встановити чіткі цілі розвитку вітроенергетики в Україні як на найближчі роки, так і до 2050 року. Крім того - запровадити фінансовий механізм для збільшення фінансування і прискорення розвитку як офшорної, так і наземної вітроенергетики. Встановити податок на викиди вуглецевого газу на рівні середньостатистичного для європейського союзу, а не як в Україні 1 долар за 1 тис тон. Це дасть змогу залучити додаткові гроші для розвитку вітроенергетики.

Є потреба також у  розвитку машинобудівного сектору для виробництва вітрових турбін та комплектуючих разом з країнами ЄС.  Сьогодні така програма існує у Польщі, Румунії, Чехії. Якщо Україна піде цим шляхом, будуть створені робочі місця і сучасна інфраструктура для виробництва.

Потенціал України у сфері вітрогенерації доповідач вважає величезним. Разом з «Українською водневою радою», Інститутом відновлювальної енергетики НАН України, компанією Asters була підготовлена Біла Книга 2021 - стосовно можливості розвитку офшорної вітроенергетики та енергетики зеленого водню. На сьогодні підписаний меморандум між Україною, Туреччиною, Болгарією і Грузією, до якого нещодавно  долучилася Румунія. Мова йде про  створення офшорної вітроенергетичної зони в Чорному морі. За підтримки Світового банку на території України прогнозується 250 ГВт встановленої потужності офшорних вітротурбін. І цей потенціал на 100 відсотків може використовуватися для виробництва зеленого водню.

Роботу в цьому напрямку слід  почати з законодавства, - вважає доповідач, - провести планування для офшора, розробити регуляторну базу для наземної і водної території, провести відповідну оцінку впливу на навколишнє середовище. Але все це можливо зробити швидко і якісно, заручившись підтримкою влади і імплементуючи європейський досвід.