План Тіммерманса по відбудові України

9-10 січня до Києва завітав Виконавчий Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. Під час дводенного візиту Франс Тіммерманс був на зустрічах з Президентом України Володимиром Зеленським, Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та іншими урядовцями. Головною темою зустрічей був план дій відновлення України та головний аспект плану – це «Зелений курс».

 Президент провів зустріч із виконавчим віце-президентом Єврокомісії з питань Європейського зеленого курсу

«План відновлення Тіммерманса» — включає 10 пунктів стратегічного значення для України. Перший пункт стосується цілеспрямованої реалізації – «План відновлення Тіммерманса» має на меті об’єднати бізнеси: МСП та великі корпорації, організувати взаємодію між існуючими галузями та підписати план впровадження. Другий пункт включає відродження сектора відновлюваної енергетики та створення нових потужностей. Хоча встановлена ​​потужність СЕС становить 7 ГВт, близько 50% було зруйновано під час російського вторгнення. Відновлення всіх потужностей і збільшення потужності до 15 ГВт або навіть 20 ГВт до 2030 року буде критично важливим. Вітрові парки, які вже мають потужність приблизно 1,2 ГВт, повинні бути розширені паралельно до 5 ГВт або навіть 8 ГВт, йдеться в плані відновлення. Наступний пункт — «Приєднання до партнерства з електролізерів ЄС», у якому відновлювана енергетика стане найважливішою основою для виробництва «зеленого» водню.

 

 

Разом із партнерством європейського електролізерного виробництва буде розроблено генеральний план для збільшення встановленої потужності в Україні відповідно до потреб країни та подальшого експорту. Наступний пункт - «Трубопроводи через ініціативу Центральноєвропейського водневого коридору» Україна є дуже перспективною територією виробництва та постачання водню. Велика система газопроводів України добре пов’язана з Європою, та українську ГТС, можна перепрофілювати для транспортування водню до Центральної Європи. П’ятий пункт передбачає, що Німеччина має намір підписати договір оффтейк, через наявні газові мережі Україна пов’язана з важливими енергетичними ринками Європи. Уряд Німеччини націоналізував важливих торгових посередників природного газу, які можуть бути стратегічними партнерами в підписанні угод про закупівлю водню для забезпечення енергетичної безпеки ринку. Шостий пункт передбачає, що Україна володіє значними природними запасами залізної руди, які зосереджені в центральних південних і східних областях. Українське виробництво сталі може перейти на технологію DRI з використанням водню для відновлення залізної руди.  Наступний пункт - аміак, як носій водню. Україна має потужну інфраструктуру для аміаку, 5 мільйонів тонн аміаку можна виробляти безпосередньо в Україні, тоді як наявна інфраструктура могла б допомогти транспортувати аміак до Одеси та транспортувати його через Чорне море або Дунай.

Останні пункти стосуються відновлюваних газів та співробітництва у цьому напрямі з ЄС. Також Україна та ЄС готують меморандум про партнерство в напрямку. У червні 2022 Україна отримала статус кандидата у члени Європейського Союзу та продовжила напрямок в сторону євроінтеграції. Україна має значний потенціал у сфері альтернативної енергетики, що дозволить виробляти «зелений» водень на користь відбудови держави та енергетичної безпеки Євроатлантичного континенту.