Добірка новин світу: Іспанія, Великобританія, Португалія, Єгипет, Італія

Спільна група дослідників з іспанських енергетичних компаній Repsol і Enagas розробила технологію виробництва відновлюваного водню безпосередньо з сонячної енергії за допомогою процесу, відомого як фотоелетрокаталіз (PEC).
Наступним кроком стане будівництво демонстраційного заводу в промисловому комплексі Repsol в Пуертояно з метою досягнення комерційної зрілості до 2030 року.
Джерело: https://bit.ly/3vkfByU

ITM Power запускає продаж акцій на суму 250 млн фунтів стерлінгів для фінансування гігафабрики водню.
На отримані гроші компанія побудує другий, більший завод поруч з існуючим заводом недалеко від Шеффілда, а також ще один завод на міжнародному ринку, де існує значний попит на електролізери.
У серпні компанія ITM відкрила найбільший у світі завод з виробництва електролізерів недалеко від Шеффілда. Потужність заводу становить 1 000 МВт (1 ГВт) електролізного обладнання на рік. Два нові автоматизовані заводи збільшать його потужність до 5 ГВт до 2024 року.
Джерело: https://on.ft.com/3vjEjPN

Найбільша енергетична компанія Португалії EDP заявила, що хоче перетворити свою вугільну електростанцію потужністю 1,2 ГВт в Сінеші, яку вона закрила в січні, в центр «зеленого» водню, а перше виробництво очікується до 2025 року.
EDP прагне перетворити Сінеш в центр з передовим досвідом в області водневих технологій з 200 МВт відновлюваної потужності, 100 МВт електролізерів і центром досліджень та розробок.
Джерело: https://reut.rs/2YSkcw3

Scatec і Fertiglobe оприлюднили плани будівництва водневого заводу потужністю 50-100 МВт в Айн-сохна, Єгипет, який хочуть ввести в експлуатацію в 2024 році.
Передбачається, що це перший крок на шляху до розширення центру «зеленого» водню в Єгипті. Завод вироблятиме «зелений» водень в якості сировини для виробництва зеленого аміаку.
Джерело: https://bit.ly/2YU4lNc

Snam запустила свою першу корпоративну програму прискорення стартапів в глобальному масштабі, орієнтовану на водень.
Вибрані стартапи отримають доступ до процесу прискорення, який триватиме від чотирьох до шести місяців, з підтримкою досліджень і розробок, а також наставництвом, мережевою взаємодією і тестуванням технологій.
В кінці програми обрані стартапи проведуть техніко-економічне обґрунтування зі Snam для майбутніх водневих проєктів. Потім Snam буде вивчати і підтримувати ці технології.
Джерело: https://bit.ly/3mYGNzf