В Україні вперше сертифікували авто, що заправляється воднем

Машину японської марки Toyota в Україну завіз та вперше сертифікував Олександр Рєпкін, президент Енергетичної асоціації «Українська воднева рада»

Водень — новий екологічний вид палива для авто, поїздів та літаків. Він не призводить до шкідливих викидів, що пришвидшують процес глобального потепління. У цьому запевняє Олександр Рєпкін, який очолює Українську водневу раду. Саме він сертифікував перший водневий автомобіль в Україні — тепер така автівка має українські номери.

У планах на найближчі роки — розбудова інфраструктури для водневого транспорту. Серед перших кроків — сертифікація ще одного авто та створення першої водневої заправки в Україні. Поки ж автомобіль будуть заправляти в сусідній Польщі. За словами Рєпкіна, скоро водневі машини стануть такою ж буденністю, як і електрокари.

«Привезти машину сюди транзитом — не означає залишити її в Україні, — каже Олександр. — Наше ж авто буде їздити українськими дорогами, і тому вже пройшло відповідну сертифікацію та отримало українські номери. Процес був складним, і наважиться на нього не кожен, оскільки це особисті інвестиції, а ризик не пройти сертифікацію великий. У нас пішло на це півтора місяця — машину потрібно було правильно класифікувати, аби вона відповідала чинним стандартам безпеки. Але складно було лише через те, що це перша сертифікація. Тепер же у всіх, хто забажає розмитнити водневу машину, на все піде лише три дні».

Одна з передових країн у сфері водневої енергетики — Японія, котра навіть цьогорічні Олімпійські ігри зробила максимально екологічними завдяки водню. Тож недивно, що перша українська воднева машина — японського виробництва.

Глобальна ціль Української водневої ради та усіх, хто працює над водневою стратегією, — зробити Україну головним експортером водню для країн ЄС завдяки хорошому потенціалу відновлюваних джерел енергії.