Водень Європа анонсувала нову грантову програму — Україна серед претендентів

Українська Воднева Рада претендує на отримання гранту

Нещодавно в Брюсселі відбулась друга Генеральна асамблея європейських водневих асоціацій Hydrogen Europe “General Assembly Meeting”. ЇЇ учасником була енергетична асоціація “Українська Воднева Рада". В Україну ми повернулись із гарними новинами!

Новий склад Єврокомісії впроваджує грантову програму для реалізації водневих проєктів у Європі. Ми входимо до переліку країн, які потенційно претендують на отримання цього гранту.  

Важливо, що напередодні Європарламент ухвалив резолюцію для Єврокомісії, в якій затвердив перехід європейської енергетики на водневі технології. З метою створення доступної, конкурентоспроможної та стабільної  енергосистеми для європейців. Тож відтепер офіційно та на законодавчому рівні закріплено основний пріоритет європейської енергетики -  відновлювальний енергоносій - водень.

Серед ініціатив - грантова програма для реалізації соціально-важливих водневих проєктів. Вона покриватиме 100% фінансування. Вже визначені терміни та карта країн, на території яких поширюється ініціатива. Серед них є й Україна. Наша асоціація «Українська Воднева Рада» вже готує заявку на участь в програмі. Грант Євросоюзу може стати одним з ключових кроків для розвитку водневої галузі в Україні. Адже сьогодні головними складнощами для розвитку цього напрямку є відсутність фінансування та готової законодавчої бази. 

Запуск цієї грантової програми дуже важливий для України. В наших руках є робочий інструмент та лише від нас залежить, наскільки ефективно ми зможемо його використати. Ми добре розуміємо необхідність зовнішньої співпраці та взаємодії. На сьогодні наша енергетична асоціація підписала меморандуми про співпрацю з Латвією, Німеччиною та Чехією. В рамках асамблеї ми обговорили можливість укладання спільних меморандумів з низкою додаткових національних асоціацій.Окрім того, на засіданні асамблеї представники Hydrogen Europe підкреслили стрімкий розвиток української енергетичної асоціації та відзначили Українську Водневу Раду як одного з найпотужніших та перспективних членів асоціації.

Бути асоційованим членом найбільшої водневої асоціації Європи та приймати особисті привітання від президента асоціації Валері Буле - почесно та дуже відповідально для нас. Це унікальна можливість для України, як для країни не зі складу Євросоюзу. Також позитивні відгуки отримала “дорожня карта” розвитку водневих технологій, план розвитку водневої енергетики 2020-2030 та національна воднева стратегія 2035, представлені Українською Водневою Радою. За оцінками міжнародних експертів, “дорожня карта” впровадження водневих технологій в Україні, яку презентувала українська делегація в Ганновері - програма, яку необхідно втілювати в Україні вже сьогодні.

ОСТАННІ НОВИНИ

22 Березня 2024

Українська воднева рада представила перспективи водневої економіки членам «Клубу Мерів»

21 березня відбулася експерт-сесія «Клубу Мерів», де Українська воднева рада представила ...

Детальніше

15 Березня 2024

Результати діяльності Української Водневої Ради у 2023 році

Ми раді представити звіт, який описує нашу діяльність у 2023 році. Дізнайтеся більше про ...

Детальніше

13 Березня 2024

Стратегія розвитку та впровадження відновлюваної енергетики в Україні

Запропонована стратегія ґрунтується на наукових дослідженнях та інноваційних технологіях, ...

Детальніше